O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Darko Krajnc, SMS: “Blogerjev gola politika načeloma ne zanima!”

Kategorija: Intervju, Politika | Datum objave: Monday, 18. 08. 2008 | Avtor:

Darko KrajncEden redkih predsedniških kandidatov, ki navkljub porazu na končnem izboru še vedno vzdržuje svojo spletno prisotnost in tako nagovarja slovensko javnost. V intervjuju smo se z njim sprehodili od predsedniških volitev preko težav izvenparlamentarnih strank in obveščanju javnosti o svojih dosežkih ter se dotaknili tudi parlamentarnih volitev, ki bodo tu čez dober mesec.

  • Velja prepričanje, da se v Sloveniji pisanja blogov lotevajo drugorazredni politiki. Zakaj si se za pisanje odločil sam?
[audio:http://www.ljudmila.org/~savicd/krajnc/zakaj.mp3]

Imam se za resnega politika, ki pa ima omejen dostop do regularnih medijev. V večjih medijih imajo, žal, protekcijo parlamentarni in vladni politiki, tisti, ki tam še nismo, težko pridemo zraven in kot predsednik izvenparlamentarne stranke SMS, kjer veliko naredimo, vseeno pa to težko objavimo v navadnih medijih, skušam naše akcije opisati na svojem blogu. Odziv je zelo zanimiv in po objavi zapisa se tudi sam vključim v debato z uporabniki, hkrati pa moje pisanje povzemajo tudi klasični množični mediji. Hkrati splet danes uporablja široka množica ljudi, ki je zelo raznolika, tudi sam ga uporabljam 70% svojega delovnega časa, saj si fizično omejen, internet pa nima meja.

  • Kako bi ti opisal učinkovito rabo političnega bloga? So bolj priljubljeni komentarji aktualnih dogodkov, predstavitev novih pobud?
[audio:http://www.ljudmila.org/~savicd/krajnc/blogi.mp3]

Sam se pretežno ukvarjam samo s svojim blogom in nekaj drugimi blogi, vseeno pa opažam, da gredo najbolj “v promet” stare razprtije, partizanstvo, domobranstvo, “komunajzarstvo”, kjer tudi vidim, da gre za določen krog ljudi, ki zapise redno prebira, potem gredo dobro v promet komentarji glede znanih medijskih osebnosti, kar pa se tiče politike, se mi zdi, da moraš v vsakem trenutku najti zanimivo temo. Sam skušam biti tematsko zelo ažuren, gola politika za blogerje ni zanimiva in tu se po moje tudi skriva razlog, zakaj politiki ponavadi ne blogajo, vseeno pa mislim, da bodo morali politiki preko bloga pristopiti do državljanov in ne obratno saj v Sloveniji že sedaj vlada veliko nezaupanje v politiko.

  • Boste v jesenski predvolilni kampanji na spletu ubrali kako posebno taktiko?
[audio:http://www.ljudmila.org/~savicd/krajnc/kampanja.mp3]

Spletno strategijo bomo načrtovali v mejah dovoljenega, saj je potrebno biti že pri pošiljanju večjega števila elektronskih sporočil zelo previden, ker so ljudje zelo občutljivi. Predvsem bomo v stranki mladih in ljudski stranki, s katero gremo v koalicijo, imeli spletno stran, sam bom še naprej pisal blog, treba pa se je zavedati poplave medijev in nevladnih organizacij, kjer se mi včasih zdi, da ne znajo oceniti volilne kampanje, ki od kandidatov terja veliko energije. Novi mediji sicer odpirajo nove možnosti, vendar pa se je treba zavedati omejitev, sploh v kadrovsko manj podprtih strankah. Sam bi si res želel, da bi politiki čim več komunicirali preko svojih kanalov, saj bi tako vse skupaj postalo malo bolj človeško.

[Bralce, ki bi jih zanimalo poslušanje celotnega pogovora, vabimo, da si posnetek prenesejo na svoj računalnik. Na voljo je datoteka mp3 (12,0 MB), posnetek pa je dolg 30 minut.]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt