O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ICANN: Rešene zagate s pomanjkanjem spletnih naslovov

Kategorija: Amerika, Azija, EU, Ostali svet, Slovenija | Datum objave: Monday, 30. 06. 2008 | Avtor:

m600_pen.jpgV četrtek so na srečanju Organizacije za upravljanje sistema internetnih imen domen (ICANN) sprejeli nova, bolj ohlapna pravila glede poimenovanja končnic internetnih naslovov, ki bodo uporabnikom in podjetjem omogočila ustvariti množico novih internetnih naslovov.

Sprejeli so tudi pravilo, ki bo omogočalo pisanje končnice domen v cirilici in arabščini, v kolikor bodo uporabniki to želeli. V svetu je trenutno v uporabi približno 200 različnih končnic domen, najpogosteje so v rabi .com, .net. .org in pa končnice sestavljene iz dveh črk, ki predstavljajo nacionalno pripadnost.

„Gre za zgodovinsko resolucijo, ki bo zelo spremenila na izgled in delovanje interneta“, je povedal Peter Dengate Thrush, predsednik ICANN-a.

Nov sistem bo uporabnikom in podjetjem omogočil povsem prosto oblikovanje internetnega naslova. Sprememba je zanimiva predvsem za podjetja, ki bodo lahko s spremembo končnice imena lažje izrazila identiteto svoje blagovne znamke. Odgovorni so še povedali, da bodo prošnje za spremembo naslovov obravnavali hitro, bodo pa med procesom preverjanja pozorni predvsem na to, da novi naslovi ne bodo očitno namigovali na že obstoječe blagovne znamke ali pa sprožali moralnih pomislekov.

[tags]splet, dostop[/tags]
Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt