O portalu    Avtorji    Kontakt


 

“Spletni” kitajski zid spet v središču pozornosti

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 23. 06. 2008 | Avtor:

chinahack.jpgEvropska komisarka Viviane Reding meni, da je kitajska cenzura spleta nesprejemljiva, vseeno pa je število registracij spletnih strani pod kitajsko domeno .cn preseglo strani pod generično domeno .net.

»Ljudje bi morali svobodno sprejemati informacije in menimo, da blokiranje spletnih strani v politične namene ni pravi način za napredek,« je po poročanju Reutersa dejala evropska komisarka. »Kitajcem sporočamo, da je njihovo blokiranje določenih internetnih vsebin za nas absolutno nesprejemljivo,« je dodala.

Glede na podatke Komiteja za zaščito novinarjev, Kitajska ostaja na vodilnem mestu po številu zaprtih novinarjev in ostalih piscev. Peking prav tako vedno bolj nadzira hitro rastoči internetni sektor, pri čemer se hočejo znebiti pornografskih in »politično nekorektnih« spletnih strani.

Študija podjetja Verisign, ki med drugim upravlja podatkovne baze za domeno .net, ugotavlja, da je .cn prehitel .net v letošnjem prvem četrtletju.

Število domen s končnico .cn je bilo v prvem četrtletju letos po podatkih Verisigna za 23 odstotkov višje kot v prejšnjem četrtletju, v primerjavi z enakim obdobjem leto prej pa trikrat višje.

Po pojasnilih organizacije, ki ima pod svojim okriljem nemško nacionalno domeno .de, pa je število registracij strani pod domeno .cn maja znašalo 11,8 milijona, medtem ko je bilo tistih pod domeno .net 11,6 milijona.

Vir: SiOL #1, #2
[tags]cenzura, dostop[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt