O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Ustanovljen je Forum IPv6 za Slovenijo

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 16. 06. 2008 | Avtor:

97151_more_lessons_on_the_laptop__2.jpgIPv6 Forum Europe je v sodelovanju s Slovenskim združenjem za internet ISOC-SI ustanovila Forum IPv6 za Slovenijo, katerega naloga je pospešiti razvoj in prehod slovenskega medmrežja na novejši internetni protokol verzije 6 (IPv6).

Slovenski Forum IPv6, ki ga je med svoje člane že sprejela Svetovna organizacija Forum IPv6, vodi Borka Jerman Blažič, sicer vodja Laboratorija za odprte sisteme in mreže na Institutu Jožef Stefan, so sporočili iz omenjenega laboratorija.

Naloga Slovenskega Foruma za IPv6 je, da pospeši razvoj in prehod slovenskega medmrežja na IPv6 s pomočjo svojih članov iz industrije, raziskovalnih skupnosti in državne administracije ter tako Sloveniji zagotovi hitrejši in varnejši dostop do svetovnega znanja in s tem povezanih novejših tehnologij.

IPv6 je internetni protokol naslednje generacije. Sprejeti ga bo moral cel svet v naslednjih nekaj letih, ker sedanji IPv4 s svojo strukturo ne zagotavlja več zadostnih unikatnih identifikacijskih številk. Z novim spletnim protokolom pa bo omenjenih unikatnih naslovov bistveno več, kar bo omogočilo hitrejši internetni pretok ter zadostitev vsem napravam, ki bi jih radi unikatno označili s svojo številko v internetu.

Ob tem je potrebno poudariti, da internetni protokol IPv6 že sam po sebi zagotavlja varen promet, saj so določene storitve za varnost podatkov in uporabnika že vgrajene v IPv6.

Ker pa IPv6 ni kompatibilen s predhodnim IPv4, uporabniki mreže IPv6 niso vidni v naši današnji uporabi interneta, je potrebno spodbuditi, da se naredijo pomembni radikalni premiki na hitrejšo in boljšo mrežo – IPv6.

Vir: Delo
[tags]dostop, slovenija[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt