O portalu    Avtorji    Kontakt


 

V Sloveniji spletne volitve zopet med dvema ognjema

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 1. 10. 2007 | Avtor:

538308_no_copyright_issues_.jpgMinister za javno upravo Gregor Virant je dejal, da bi bilo možno že na državnozborskih volitvah leta 2008 poleg običajnega glasovanja uvesti tudi glasovanje po svetovnem spletu. Društvo Zares predlogu nasprotuje.

Osnutek novele zakona o volitvah v državni zbor je že pripravljen, vendar še ni usklajen v vladni koaliciji. Minister Virant je povedal, da je strokovna komisija, ki je preučevala možnost uvedbe spletnega glasovanja, že končala svoje delo. Ovire za spletno glasovanje so politične narave.

“Sedaj nas čaka politično usklajevanje,” je poudaril in dodal, da “je potrebno iti v internetno glasovanje čim prej”. Osnutek novele zakona o volitvah v državni zbor, ki bo normativno urejal glasovanje po svetovnem spletu, je že pripravljen, vendar še ni koalicijsko usklajen, je pojasnil minister.

    Virant: Riziki internetnega glasovanja so obvladljivi

Virant je povedal, da bo na Fakulteti za družbene vede že 25. oktobra posvet o uvedbi spletnega glasovanja, nato pa naj bi sledil posvet s parlamentarnimi strankami. Na njem naj bi razblinili strahove strank pred zlorabami. “Riziki internetnega glasovanja so obvladljivi,” je še zatrdil.

    Društvo Zares: Spletne volitve so populizem

József Györkös iz društva Zares je na svojem blogu izrazil dvom o kvalitetni in varni izpeljavi spletnih volitev. Navedel je relativno nezaščitene komunikacije, velike možnosti zlorab in izsiljevanja volivcev ter zaprtost računalniškega sistema, s katerim bi volitve izpeljali.

“Pobude za elektronske volitve oz. elektronsko glasovanje se pojavljajo v valovih, ki jih pogojujejo bližina volitev (največkrat s strani opozicije), želja po promociji (v tistem trenutku aktualna vlada), občasno pa tudi zavist (ob prihodu novic dobre prakse npr. iz Estonije),” piše Györkös.

Vir: Dnevnik in Zares


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt