O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Spletno mesto “Slovenija jutri”

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 5. 03. 2007 | Avtor:

slo.pngSlovenija jutri je projekt Urada vlade za informiranje, ki skrbi za obveščanje državljanov o načrtovanih vladnih reformah ter jih poziva, naj o reformah podajo svoje mnenje. Podajamo našo oceno spletnega mesta.

  • Splošen opis

Spletno mesto “Slovenija jutri” je razdeljeno na pet večjih vsebinskih sklopov.

Strategija razvoja je podrobno opisana in razložena, podprta s povezami do vseh dokumentov, ki delajo ta del zelo informativen. Vsebinski sklopi so zelo dobro razčlenjeni ter medsebojno povezani z menijem na levi strani.

Predlogi reform so razvrščeni po tematiki (gospodarstvo, sociala, uprava…), vsaka od reform pa je predstavljena z ukrepi znotraj posamezne reforme.

Razvojni projekti so tretji tematski sklop, ki se za razliko od splošnih reform ukvarja s konkretnimi projekti oziroma področji, ki bodo deležni izboljšav.

Dialog je vladni poziv državljanom, naj se opredelijo do reform, izrazijo svoje mnenje oziroma podajo komentar. Državljani lahko sodelujejo v tematskem forumu oziroma komentirajo zapise na spletnem dnevniku, debat pa se udeležujejo tudi avtorji spletnega mesta.

Za medije predstavlja vsebine, ki jih Urad producira za medije (galerije, sporočila za javnost, napoved dogodkov…).

  • Ocena spletnega mesta

Po našem mnenju je projekt Slovenija Jutri dobro zastavljen, vseeno pa ga pestijo določene težave pri pozicioniranju vsebin in pri omogočanju dostopa do podstrani. Začne se že pri krovni spletni strani slovenske vlade, www.gov.si

Sredinske povezave do e-uprave, informacij o evru, Slovenije v evropski uniji, turističnega portala Slovenia.si in projekta Slovenija jutri imajo namreč zelo neenotne povezave. Če pri Sloveniji v evropski uniji, e-upravi in turističnem portalu Slovenia.si zadostuje en klik, je potrebno pri ostalih klikniti dvakrat. To je še posebno neprijetno ravno pri spletnem mestu “Slovenija jutri”, ki je na spletni strani navedeno kot zadnje. Podmeni se tako odpre “zunaj zaslona”, uporabnik pa mora klikniti na slepo. Zelo nepraktično.

Ko nam enkrat uspe klikniti na povezavo, nas pozdravi svetla in topla spletna stran. Barve so zelo dobro izbrane, čeprav zmotita siva in črna barva, ki obe označujeta besedilo. Bolje bi bilo eno barvo uporabiti za besedilo in drugo za označevanje povezav do dokumentov, tako kot je to označeno na podstraneh.

Na podstrani Strategija razvoja, predlagane reforme in razvojni projekti nimamo pripomb, jih je pa zato več za podstran Dialog.

V levem meniju lahko izbiramo med “Blogi”, “Forum”, “Vprašanja in odgovori” ter “Vprašajte nas”.

“Blogi” je pravzaprav blog spletnega mesta, kamor avtorji zapisujejo novice o aktualni tematiki in komentarje k opravljenemu delu. Slovnično pravilno bi bilo torej “Blog”, saj gre za en spletni dnevnik. Tudi tukaj moramo za dostop do bloga klikniti dvakrat, informacije na vmesnem zaslonu pa bi lahko avtorji vdelali v blog sam in tako uporabniku prihranili en klik.

Blog ima pet kategorij, za komentiranje novic mora biti uporabnik registriran. Od julija 2006 so avtorji zabeležili točno en (1) komentar, pa še ta je irelevanten. Zelo nas je zmotila tudi nepodpisanost avtorjev prispevkov na blogu, saj se podpisujejo s “Slovenija jutri”.

Ena od glavnih prednosti bloga kot medija je ravno personalizacija oziroma avtorstvo, zato od Urada vlade za informiranje pričakujemo, da bodo čim prej uvedli podpisane prispevke in biografije ljudi, ki ta blog ustvarjajo.

Forum je bolj obiskan kot blog, tu se razvijajo debate med uporabniki. Zanimiva je primerjava avtorja “Slovenija jutri”, ki na blogu uporablja strokoven in uradniški žargon, medtem ko mu na forumu uide tudi kakšna bolj “domača”. Ker sklepamo, da na projektu ne dela samo ena oseba, je potreba po personalizaciji in podpisovanju sodelujočih še toliko večja. Forum je aktiven, zadnji prispevek je bil objavljen 19. februarja letos.

Vprašanja in odgovori predstavljajo zbirko vprašanj, za katere predvidevamo, da so jih Uradu poslali državljani. Predvidevamo zato, ker so nepodpisana, prav tako pa ni podpisan avtor odgovorov.

Sekcija Vprašajte nas skriva obrazec, preko katerega lahko posamezniki komunicirajo z Uradom ter jim postavljajo vprašanja oziroma podajajo komentar. Obrazec bi avtorji lahko vključili v sekcijo “Vprašanja in odgovori” ter tako naredili mesto bolj ekonomično.

  • Sklep

Zbornik informacij o vladnih reformah je vsekakor dobrodošel pripomoček za državljane, ki jih zanima delovanje in prihodnost države. Vseeno se na spletnem mestu pojavljajo določene napake in težave, katere smo osvetlili v tem poročilu. Upamo, da bo naše mnenje upoštevano.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt