O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Predsednik države, dr. Janez Drnovšek: “Preko spleta dosežem več ljudi!”

Kategorija: Intervju, Politika | Datum objave: Wednesday, 3. 01. 2007 | Avtor:

Spletna stran gibanje.org je v letu 2006 postala temelj predsednikove komunikacije z državljani in celo z ostalimi vejami oblasti, kar je sicer vzbudilo nemalo kritik, a se je – vsaj z medijskega stališča – izkazalo za izrazito učinkovito orodje. Sporočila, ki jih je dr. Drnovšek v eter pošiljal s pomočjo svojega bloga, so nemudoma zaokrožila po tako rekoč vseh slovenskih medijih.
Povzeto po intervjuju, ki je bil prvotno objavljen na Dnevnik.si, avtorja Milan Slana in Domen Savič

Na Dnevnik.si smo vas izbrali za spletno osebnost leta 2006: mnogi so bili namreč precej presenečeni, ko ste začeli objavljati svoje misli na spletu, saj je to prvi primer v Sloveniji, da se je tako visok politik odločil z javnostjo komunicirati po tem “neuradnem” kanalu na tako intenziven način. Zakaj ste se odločili za tak način komuniciranja?

Na tak način s svojimi sporočili neposredno dosežem veliko ljudi. Če komuniciram le preko medijev, se marsikatero sporočilo izgubi, na spletu pa ga je moč prebrati v integralni obliki.

Kakšna je vaša dosedanja izkušnja? V zadnjem času so se namreč iz državnega zbora vrstili očitki, da vse preveč komunicirate ter komentirate prek spletne strani gibanje.org in premalo osebno…

Moja izkušnja z internetnim komuniciranjem je dobra. Sporočila so dokaj odmevna in v glavnem dosežejo svoj namen. Če komuniciramo pretežno znotraj različnih organov – vlada, državni zbor… – se velikokrat ustvarja zaprti krog, organi pa se ukvarjajo sami s sabo. Ker moja internetna sporočila povzemajo tudi drugi mediji, dosežejo razmeroma veliko ljudi, tudi tiste, ki nimajo interneta.

Imate pred seboj izdelan profil bralca, ki bere vaše zapise na strani Gibanja za pravičnost in razvoj ali se skušate približati čim večjemu številu uporabnikov spleta?

Pomembna so sporočila. Z njimi ne skušam ugajati bralcu, pač pa ga opozarjam in ga skušam včasih prebuditi, osvestiti. Moja sporočila niso namenjena dvigovanju osebne popularnosti, pač pa želim govoriti resnico, ne glede na to, če je komu všeč ali ne.

Na začetku delovanja je na spletni strani Gibanja obstajal forum, vendar ste ga kasneje zaprli. Vaših prispevkov tudi ni mogoče neposredno komentirati (posamezniki lahko napišejo le lastne prispevke). Zakaj? Zakaj ne omogočite neposrednih mnenj ljudi?

Ne želim debatnega krožka, že tako jih je veliko in si lahko vsak najde svojega. Tisti, ki moja sporočila razumejo in sprejmejo, ne potrebujejo razprave. Tisti, ki jih ne, pa imajo nešteto možnosti, da to kje povedo. Ne želim pa zabrisati jasnosti sporočil na svoji spletni strani, s tem da bi vključeval še množico drugih mnenj. Moja sporočila so praviloma pozitivna in želijo pomagati ljudem. Ne želim, da se to izgubi.

Nedavno se je na strežniku SiOl-a pojavil spletni dnevnik, v katerem so objavljeni prispevki iz vaše kolumne na strani društva. Ste avtor dnevnika na SiOlu vi ali gre zgolj za nov kanal podajanja vašega sporočila?

SiOl je ponudil, da objavlja moja internetna sporočila, in to sem z veseljem sprejel. Oni tudi urejajo odzive na moje tekste.

Nasploh se zdi, da lahko v prihodnje pričakujemo, da boste še povečali svojo prisotnost na spletu. V kakšni meri oziroma kako? Ali se motimo?

Videli bomo, kaj nam bo prinesla prihodnost. Zna nas presenetiti, na kar sem že opozarjal v svojih sporočilih. Upam, da so jih ljudje vzeli resno.

Menite, da je zaradi poplave spletnih dnevnikov in množice ljudi, ki komunicira preko tega medija, vpliv tega medija zmanjšuje ali povečuje?

Splet je zelo koristen medij. Vendar tudi tu velja, da je treba najti pravo mero. Spletno življenje ne more nadomestiti dejanskega življenja, lahko nam ga le olajša. Zato moramo racionalizirati našo uporabo interneta in ga uporabljati toliko, kot je treba. Če ga je preveč, začne izgubljati svoj smisel in svojo moč.

Kako komentirate prizadevanja Evropske unije, ki skuša z načrtom D zmanjšati razkorak med politiki in ljudstvom? Je splet pravo orodje za zmanjševanje tega razkoraka?

Splet lahko igra pri tem zelo pomembno vlogo. Mislim, da to kaže tudi moja izkušnja. Politiki bodo morali spremeniti svoje vzorce delovanja, če želijo spet vzpostaviti stik z ljudmi. Stopiti bodo morali s svojega piedestala in začeti govoriti “bobu bob”. Na internetu lahko svoja stališča podajajo integralno, ne da bi jim kdo delal selekcijo tega, kaj gre do ljudi. To namreč velikokrat počno drugi mediji. Dobro bi pa bilo, da pišejo sami, tako kot jaz, ne pa, da jim tekste pišejo medijski strokovnjaki.

Bi si želeli, da bi tudi drugi politiki v Sloveniji bolj intenzivno uporabljali splet za komuniciranje in izražanje mnenj?

Nič jim ne bi škodilo, ljudje pa bi na ta način bolje spoznali njihova stališča.

V kolikšni meri se vam zdi osebni stik z odjemalci vaših sporočil nujen?

Na ta način je zagotovljena pristnost sporočil.

Vas je bilo na začetku strah tega novega medija?

Dokler ga nisem začel uporabljati.

Berete bloge drugih ljudi? Katere? Katera so vaša najbolj priljubljena spletna mesta?

Ne bi izdajal posameznih mest.

Povzeto po intervjuju, ki je bil prvotno objavljen na Dnevnik.si, avtorja Milan Slana in Domen Savič


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt