O portalu    Avtorji    Kontakt


 

E-demokracija v slovenskih občinah

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Tuesday, 2. 01. 2007 | Avtor:

Na tej podstrani si lahko, najprej po regijah, s klikom na regijo pa tudi po občinah, ogledate razvoj elektronske demokracije.

Legenda:
d = e-dostop | a = anketa | f = forum
k = konzultacije | b = blog

Analizirali smo spletno stran vsake občine posebej. Skupno imamo v Sloveniji 210 občin. Od tega v času analize, ki je potekala v decembru 2006, ni bilo dostopnih sedem (7) občin. Občine smo iskali na spletnem mestu www.obcine.net, kjer pa žal ni točnih in osveženih informacij, zato smo se poslužili spletnega iskalnika Google.Občine smo razdelili v 10 regij. Skupno ima spletne strani 179 občin. Analizirali smo število elektronskih orodij. Vse analizirane spletne strani so imele e-dostop (d), nekaj e-anketo (a) in precej manj e-forum (f). Na eni izmed strani imajo tudi e-konzultacije (k)- Izola ter na eni izmed spletnih strani spletni dnevnik oziroma blog (b) župana- Trzin.

V Sloveniji imamo 10 mestnih občin, na področju elektronske demokracije pa je najbolj razvita mestna občina Nova Gorica, ki na svojih spletnih straneh ponuja tri elektronska orodja, e-dostop, e-anketo in e-forum.

10 Responses to “E-demokracija v slovenskih občinah”

 1. Barbara Kvas on March 5th, 2007 at 20:42

  Res je. Zaradi lažjega pregleda smo dve najmanjši regiji priključili k dvema sosednjima regijama.

 2. Andraž on August 19th, 2008 at 10:24

  Res zanimiva in dobra zadevščina, pripomnil bi le, da v firefoxu malo nagajajo linki od regij. Na splošno pa super stvar!

 3. Sebastjan on February 2nd, 2009 at 16:16

  Zadevo bi bilo treba malce posodobit, ker je v tem času nastalo nekaj novih občin in spletnih strani. Drugače pa OK.

 4. tomaž beltram on February 3rd, 2009 at 08:31

  Lepo pregledno prikazano in se približuje statističnim regijam,ki so res zaokrožene celote. Pri Goriški regiji je pa na zemljevidu narisano kot da bi tudi Goriški Kras spadal k Istrsko-kraški regiji, kar ni točno. Mogoče bi bilo priključiti k Goriški regiji tudi tisti del Krasa, ki gravitira k Goriški, to je posebej občina Komen. Za prebivalce te je še posebej središče KP precej bolj oddaljeno kot NG.

 5. Barbara Kvas on February 3rd, 2009 at 09:55

  Hvala za pohvale!
  Se strinjam, da bi bilo treba zadevo posodobiti. Rezultati vidni tukaj so stari že par let. Ko bo čas dopuščal, bomo seveda podatke posodobili in ponovno pregledali tudi razdelitev regij in novih občin.

 6. Urška on March 17th, 2009 at 04:02

  Vsekakor bi morali izrisati statistične regije in se držati strokovnosti, ne pa po svoje kaj vam paše. Slika namreč narobe obvešča javnost o regijah v Sloveniji. A ste pomisilil na posledice? To vsekakor ni dopustno!

 7. Peter on November 23rd, 2010 at 09:22

  Se pridružujem mnenju, da bi lahko po 194 tednih od prvega komentarja verjetno že popravili zemljevid regij. V In pa v Firefoxu komentiranje ne deluje (namesto črk se prikazujejo znaki).

 8. Tomaž on March 28th, 2011 at 14:04

  Samovoljna razdelitev Slovenije na regije, kakršne si zamišlja ta portal, je res nedopustna. Na voljo je precej možnosti regionalizacij, ki temeljijo na strokovnih podlagah. Argumentacija, da ste dve regiji na zemljevidu priključili sosednjim zaradi njihove majhnosti, pa je nevzdržna. Tudi sam ne razumem, zakaj to je tako težko popraviti – na neprimernost in neustreznost je opozorilo že več obiskovalcev, predlog prve komentatorke pa je najbrž najbolj smiseln.

  Portal je mišljen dobronamerno, o tem sem prepričan. Žal pa izvedba ni profesionalna. Ob kritičnem pogledu do spletnih strani posameznih občin bi pričakoval tudi malo več samokritičnosti.

 9. Domen Savič on March 28th, 2011 at 13:23

  Spoštovani!

  Projekt Elektronska demokracija v slovenskih občinah je nastal leta 2006 in takrat smo za orientacijo vzeli regije. To niso ne statistične regije ne poskus vzpostavljanja novega stanja na področju regij v Sloveniji, ampak samo pomagalo za uporabnike.

  Zavedamo se problema neustrezne delitve in kot že v preteklosti pojasnjujemo, da se bomo tako osveženega pregleda kot tudi bolj primerne delitve posameznih krajev lotili v letošnjem letu. Do takrat pa prosimo za potrpljenje.

  – uredništvo E-demokracija.si

 10. Ida Čuden Rebula on January 30th, 2013 at 20:27

  (…) kot tudi bolj primerne delitve posameznih krajev(… :
  – sama bi to besedno združbo želela preoblikovati v
  'kot tudi bolj primerne delitve po posameznih krajih' (kraji v pomenu naselij).

  Tako sama kakor tudi Društvo za kakovost življenja in dela v mestu – Sežana namreč podpiramo zamisel, da bi morala biti teritorialna 'delitev' Slovenije bolj posvečena vsem krajem, ki jih je v Sloveniji približno 6.000 in zagotovitev jim vsaj delne finančne avtonomije. S tem se neprimerno bolj veča in dviguje razvojna naravnanost naselij, ovedenost glede njihove preteklosti kakor tudi sedanjosti in nato še bodočnosti… Pa tudi apetiti po nenehnem nastajanju novih in novih občin bi precej pojenjali, da zahtev lokalnih veljakov in drugih funkcionarjev po 'svojih' pokrajinah, regijah in drugih nivojih lokalne samouprave sploh ne omenjam.

  Če je mogoče kakršnokoli sodelovanje na tem področju – e-demokracija po posameznih naseljih – , bi se vam prav radi pridružili.

  Ida Čuden Rebula
  Društvo za kakovost
  življenja in dela
  v mestu – Sežana

Leave a Reply

Komentar bo pred objavo uredniško pregledan. Vsi komentarji, primerni za objavo, so objavljeni v roku 24 ur od časa oddaje, ponavadi prej.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt