O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Panayotis Carvounis, namestnik generalnega direktorja na direktoratu za komuniciranje v EU: “Načrt D se odvija brez težav!”

Kategorija: Intervju, Politika | Datum objave: Friday, 27. 10. 2006 | Avtor:

V Sloveniji se je na nekajdnevnem obisku mudil Panayotis Carvounis, namestnik generalnega direktorja na direktoratu za komuniciranje v EU. Ekipa E-demokracija.si ga je ujela v hotelu Union in z njim opravila krajši intervju na temo načrta D in njegove implementacije.

[audio:http://www.ljudmila.org/~savicd/debate1.mp3]

Kako ocenjujete prvo leto izvajanja načrta D?

Po prvem letu od začetka razvoja načrta D lahko rečem, da je načrt velik uspeh. Odziv članic je bil zelo velik, veliko odobravanja pa je načrt doživel tudi v debatah znotraj posamezne članice, na lokalnem nivoju, saj je največja odgovornost za organizacijo debat prav na vladah članic, ki so se, ene prej, druge kasneje, odzvale temu povabilu. Komisija budno spremlja razvoj načrta D, prav tako evropski parlament, pomagajo pa nam naše regionalne izpostave ter komisarji, ki obiskujejo države članice, komisija pa za ta namen uporablja tudi internet, kjer smo odprli posebno spletno mesto.

[audio:http://www.ljudmila.org/~savicd/decision.mp3]

Je v načrt D vključena širša javnost ali gre tukaj za bolj elitistične pristop in je tako E v E-demokraciji namenjen Eliti in ne Elektroniki?

Haha, to je dobro vprašanje. Naš cilj, ki se razlikuje od prejšnih komisij, je povezovanje z državljani Evropske unije – splošno javnostjo. Trenutno teče šest evropskih projektov pod skupnim imenom Načrt D, s katerimi pozivamo državljane, naj izrazijo svoja mnenja in izberejo agendo – kaj njih zanima oziroma kaj se zdi njim pomembno. To je prvič, da tako velika institucija kot je Evropska Unija izvaja tako “slušno vajo”, saj je celotna zadeva popolnoma odprta in zadaj ni nikakršnega prikritega načrta – Evropska unija želi samo dobiti boljši vpogled v razmišljanje ljudi in njihovo dojemanje Unije. Mnenja se zabeležijo, spiše se poročilo in to poročilo se preda politikom ter komisarjem, z namenom boljše obveščenosti in boljših odločitev.

[Bralce, ki bi jih zanimalo poslušanje celotnega pogovora, vabimo, da si posnetek prenesejo na svoj računalnik. Na voljo je datoteka mp3 (7,4 MB), posnetek pa je dolg 10 minut.]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt