O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Gorazd Božič in Tomi Dolenc: Važen je človek

Kategorija: Intervju, Stroka | Datum objave: Friday, 15. 09. 2006 | Avtor:

Gorazd Božič (levo) je vodja Si-CERT-a, Tomi Dolenc je vodja projektov pri krovni organizaciji ARNES. Oba sta velika strokovnjaka na področju spletne varnosti in tehničnega vidika medmrežja. Z njima smo se pogovarjali o spletni varnosti, tehničnih vidikih e-demokracije in o težavah implementacije e-volitev.

[audio:http://www.ljudmila.org/~savicd/arnes/strokovnost.mp3]

Država na eni strani skuša slediti smernicam za e-demokracijo ter e-upravo, na drugi strani pa teh smernic ne spromovira oziroma jim dela slabo reklamo.

Božič: Mislim, da je to zelo analogno trenutni situaciji, kjer se vse bolj govori o ekonomskemu pogledu na varnost. Nekaj let nazaj Microsofta ni zanimala spletna varnost – ker to ni prinašalo povečanega tržnega deleža. V varnost so začeli investirati šele, ko jim je to prinašalo dobiček. In mogoče bi lahko rekli, da je v politiki isto – politika naredi točno samo tisto, kar ji prinaša izboljšavo ratinga v družbi, ne glede na to, ali je predlagana rešitev z nekega abstraktnega stališča pametna ali pa gre za napako. Meni osebno se zdijo biometrični potni listi popolna izguba denarja. Vsi strokovnjaki po celem svetu to kategorično trdijo in argumentirajo, na drugi strani pa vse zahodne države uvajajo biometrične potne liste.

[audio:http://www.ljudmila.org/~savicd/arnes/apatija.mp3]

Božič: Mogoče gre tukaj bolj za kritiko civilne družbe oziroma celotne populacije, ki je po mojem mnenju vedno bolj apatična. Razumljivo je, da vlada zagovarja neke rešitve in jih v okviru nekega programa izpeljuje. Če te rešitve niso v redu, je tudi na civilni družbi, da izrazi svoje mnenje. Mogoče politika v določenem trenutku ne pomisli na vse zadeve in mislim da je tukaj stanje z leti šlo na slabše. Vedno manj je kritičnih glasov, kot ena apatičnost oziroma zaspanost in mislim da se kolikor je meni znano, je to fenomen zahodnega sveta.

[audio:http://www.ljudmila.org/~savicd/arnes/tehnologija.mp3]

Pred kratkim je AOL izdal podatke o iskanjih preko svojega iskalnika, mene pa zanima, ali gre tukaj bolj za faktor tehnologije ali za napakami stoji človek?

Božič: Zadaj vedno stoji človek, vseeno pa razvoj tehnologije omogoča veliko več, kot je omogočal pred desetimi leti. Že samo dejstvo, da imamo tako velike prostorske kapacitete (trdi diski) je pripomoglo k temu, da AOL lahko beleži vse iskalne nize. To, da so nizi prišli v javnost, je pa nedvomno človeška napaka. Mogoče bi bila tukaj lahko tehnologija uporabljena za neko dodatno zaščito, ampak dvomim, da tehnologija tukaj igra vlogo krivca.

Dolenc: Človeški faktor se mi zdi vedno ključen. Če se sam ne znaš zaščititi, te tehnologija sama tudi ne bo zaščitila. Po drugi strani pa te tehnologija sama ne bo nikoli zlorabila, ampak je zadaj vedno človek, ki bo zlorabil tehnologijo.

[audio:http://www.ljudmila.org/~savicd/arnes/zaupanje.mp3]

Dolenc: Paranoičen sem, ko vidim, kakšne zlorabe ta tehnologija omogoča. In če se mi enkrat zazdi, da živim v svetu, kjer so neki veliki igralci, ki si želijo zaupanje zlorabit, bodisi s strani marketinga, ki nam hoče nekaj prodati, ali s strani države, ki skuša nadzirati državljane, ali pa realna nevarnost terorizma, ki ima za posledico nove vdore v zasebnost, potem nimaš občutka, kje se bo ta stvar nehala. In če ljudje ne zaupajo državi in medijskemu okolju (internetu), potem nimaš nobene osnove za e-demokracijo in e-upravo. Če se bo ponavljal model diskriminacije ponudnika vsebin s strani ponudnika dostopa do interneta, potem uporabnik sploh ne bo vedel, kolikšen del “sveta” sploh vidi.

[Bralce, ki bi jih zanimalo poslušanje celotnega dogodka, vabimo, da si posnetek prenesejo na svoj računalnik. Na voljo je datoteka mp3 (11,1 MB), posnetek pa je dolg 47 minut.]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt