O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kaj je e-demokracija?

Kategorija: Blog | Datum objave: Monday, 19. 12. 2005 | Avtor:

 
E-demokracija predstavlja uporabo informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) in strategij znotraj političnih in vladnih procesov na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni s strani demokratičnih akterjev, ki vključujejo vlado, izvoljene uradnike, medije, politične organizacije in državljane/volivce.

E-demokracija omogoča večjo aktivno participacijo državljanov, kar jim omogoča Internet, mobilna komunikacija in druge tehnologije. E-demokracija predstavlja dodatek k današnji predstavniški demokraciji in omogoča tudi več participacije državljanov v direktnih oblikah participacije.
(Steven Clift)

E-demokracija je več kot le dostop do informacij javnega značaja na spletnih straneh državnih in javnih institucij. Njena vsebina se ne izčrpa niti z možnostjo državljanov/občanov, da komunicirajo preko e-mailov s političnim predstavnikom. Tudi, če je na spletni strani e-anketa za preverjanje razpoloženja državljanov/občanov glede nekega odprtega vprašanja ali celo e-forum, kjer lahko državljani/občani sami izražajo svoja mnenja in med sabo (nemoderirano) razpravljajo, še ne moremo govoriti o e-demokraciji.

E-demokracijo razumemo kot splet orodij za agregiranje mnenj državljanov/občanov, ki so potem kot taki vključeni v komunikacijske in odločevalske procese znotraj državnih/ občinskih institucij.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt